top of page

פורים: חג של שמחה או חג של נקמה?

תמונת הסופר/ת: Yolanda Hairston Adar | יולנדה הרסטון אדרYolanda Hairston Adar | יולנדה הרסטון אדר


האם פורים הוא חג של שמחה או של נקמה?

כאשר רבים חושבים על פורים, הם מדמיינים חג צבעוני מלא שמחה – תחפושות, משלוחי מנות, קריאת מגילה, ורעשנים שמוחקים את שמו של המן הרשע. אבל האם עצרנו רגע לחשוב מה באמת מסתתר מאחורי הסיפור הזה? האם פורים הוא חג שמייצג ניצחון הומני ומוסרי, או שמא הוא חג שמקדש אלימות, טבח ונקמה?


מה מקור מגילת אסתר?

האם מגילת אסתר היא עדות היסטורית או יצירה ספרותית שנכתבה מתוך אג'נדה מסוימת? חוקרים רבים טוענים כי המגילה נכתבה בתקופה ההלניסטית, הרבה אחרי האירועים שהיא מתארת, והיא בנויה על יסודות של סיפורי חצר פרסיים. למעשה, רבים סבורים כי מגילת אסתר היא לא יותר מאשר פארסה ספרותית – סיפור דרמטי וקומי שנועד להסביר את מקורו של חג הפורים, שאומץ ככל הנראה מחגי אביב בבליים.


האם פורים הוא סיפור מוסרי?

במבט ראשון, מגילת אסתר מציגה עלילה פשוטה: רשע (המן) מנסה להשמיד את היהודים, אך בסופו של דבר היהודים הם אלה שמנצחים. אך אם נצלול לעומק הסיפור, נגלה כי בסופו של דבר החגיגה מסתיימת בטבח המוני של 75,000 איש, נשים וטף, ללא הבחנה. האם זה מוסרי? האם זהו הצדק שאנו מחנכים אליו?


המגילה אף מציינת כי לאחר שהמלך אחשוורוש העניק ליהודים אישור להרוג את אויביהם, לא רק שהנקמה בוצעה, אלא שאסתר אף ביקשה יום נוסף כדי להמשיך בהרג – בקשה שאכן התקבלה. זו אינה התגוננות, אלא טבח יזום.


השפעת מגילת אסתר על התרבות היהודית

מעבר להיותה סיפור מקראי, מגילת אסתר מייצגת אלמנט משמעותי בתרבות היהודית – רעיון הנקמה. הציווי למחיית עמלק, שהיה חלק מרכזי במסורת היהודית, מופיע בהקשר של המן האגגי, שמוצאו כביכול מזרע עמלק.


לאורך הדורות, רעיון הנקמה בפורים קיבל ביטוי במקומות שונים, כולל בתקופות מודרניות. ישנם אנשי ימין קיצוני בישראל שמזכירים את המגילה כהוכחה לצורך בפעולות נקמה נגד אויבים, וחוגגים את פורים בהקשרים פוליטיים ולאומניים.


ב-1994, ברוך גולדשטיין ביצע טבח במתפללים מוסלמים במערת המכפלה במהלך פורים, מתוך תחושת "שליחות" משיחית. דמותו של גולדשטיין הפכה לדמות מופת בעיני גורמים מסוימים בחברה הישראלית, והאירוע עצמו מתקשר בעיניהם עם מסר הנקמה של פורים.


פורים בימינו: שמחה או תזכורת לאידיאולוגיה אלימה?

כיצד עלינו להתייחס לחג הפורים כיום? האם אנו מוכנים להכיר בכך שמדובר בטקסט עתיק שמטרתו הייתה לשרת את הנרטיב של תקופתו, או שאנו ממשיכים לקדש את ערכיו מבלי לבחון אותם מחדש?


אין ספק שישנם יהודים רבים שחוגגים את פורים כעוד חג שמח וכיפי, מבלי לתת על כך את הדעת. אך האם אין לנו אחריות לבחון מחדש את המיתוסים שאנו מחנכים על פיהם? האם אנו רוצים שילדינו יגדלו על סיפורי הרג המוני במסווה של "חגיגה"?


המסקנה: הגיע הזמן לבחינה מחודשת

מגילת אסתר היא מסמך היסטורי מרתק, אך יש צורך להסתכל עליה בהקשר רחב יותר. זהו סיפור שנכתב על רקע פוליטי ותרבותי מסוים, ויש לבחון כיצד הוא משפיע על התרבות והחברה שלנו כיום.

בין אם אתם חוגגים את פורים מתוך מסורת והנאה, ובין אם אתם רואים בו חג עם מסרים בעייתיים – אין ספק שזהו חג שמעורר מחשבה.


אז מה דעתכם? האם יש לבחון מחדש את האופן שבו אנו מציינים את פורים? איך הייתם משנים את הדרך בה מלמדים ילדים על מגילת אסתר? שתפו את מחשבותיכם בתגובות!


📌 צפו בפרק המלא ביוטיוב: https://youtu.be/sgi6jwsU0KY?si=NU7i1cyDe_o0hxTJ

📌 עקבו אחרינו לעוד תוכן מעורר מחשבה!


הפרק הזה פורסם לראשונה בפודקאסט שלנו ב-22 במרץ 2024.

 
 
 

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

הישארו מעודכנים בחדשות ובפרקים האחרונים

!תודה ששלחת את המידע שלך

מידע על הזמנות

תרצו להתארח לשיחה בפודקאסט?

האם תרצו שדניאל אדר יתארח בתכנית הפודקאסט,
הרדיו או הטלוויזיה שלכם?

צרו איתנו קשר עוד היום!

עקבו אחרינו

  • YouTube
  • Patreon
  • White Facebook Icon
  • BlueSky Social_white on transparent icon
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Substack

© 2021-2025 by Beliefs & Consequences Media. Website designed and managed by Yolanda Hairston Adar.

bottom of page